dieta w ciąży
Ciąża Dieta

Dieta w ciąży. Jakich produktów unikać?

5 (100%) 1 vote[s]

Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety. Należy w tym okresie szczególnie zwracać uwagę na spożywane produkty. Sprawdź, czego nie jeść w ciąży, a co można spożywać?

Podstawy diety w ciąży

Kobieta w ciąży powinna pamiętać o tym, że spożywane produkty mogą wpłynąć na rozwój dziecka. Dlatego w tym przypadku wskazana jest zbilansowana dieta, bogata w wartościowe i zdrowe produkty. Powinno się jeść to, co zapewni dziecku zdrowie i prawidłowy rozwój. Niezbędne są witaminy, białko, żelazo i węglowodany. Trzeba pamiętać o nawodnieniu organizmu. Picie wody to podstawa – jest niezbędna do życia i zachowania zdrowia, zwłaszcza u kobiet ciężarnych.

Podwyższona objętość krwi w ciąży wpływa na to, że kobieta ma większe zapotrzebowanie na spożywanie wody. Pamiętajmy o tym, że niedobór płynów powoduje zaparcia, zapalenia dróg moczowych i inne choroby. Woda mineralna i świeżo wyciskane soki są bardzo potrzebne. Optymalną ilością są około 2-3 litry wody na dzień. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać mocnej herbaty i kawy, także napojów gazowanych i słodzonych.

Witaminy a ciąża

Spożywanie witamin jest bardzo ważne dla zdrowia mamy i dziecka. Można spożywać odpowiednio dobrane preparaty witaminowe zakupione w aptece, ale tylko pod ścisłą kontrolą lekarza. Jeśli kobieta przestrzega zbilansowanej diety, wtedy takie preparaty nie są konieczne (chyba, że lekarz zaleci stosowanie). Bardzo ważne są witaminy z grupy B, które znajdziemy w fasoli i warzywach strączkowych (wspomagają układ nerwowy i procesy krwiotwórcze). Kobieta ciężarna musi pamiętać o błonniku, który znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, owocach i warzywach.

Żelazo jest także bardzo ważne, dlatego warto spożywać suszone owoce, płatki śniadaniowe, ryby, jaja, drób, chude mięso, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe. Białko natomiast odpowiada za budowę organizmu dziecka, znajduje się ono w rybach, orzechach, warzywach strączkowych, serach, jajkach. Węglowodany wpływają na procesy życiowe, największe ich źródło stanowią: razowe makarony, brązowy ryż, ciemne pieczywo. Kolejnym ważnym budulcem jest wapń, który znajduje się w maślance, kefirach, jogurtach i zielonych warzywach.

Dieta w ciąży powinna być zbilansowana. Warto pamiętać o tym, aby unikać szkodliwych produktów, typu słodycze, kawa, niezdrowe przekąski i słodzone napoje. Kalkulator narodzin pomoże młodej mamie obliczyć, kiedy dziecko przyjdzie na świat i odpowiednio się do tego przygotować. Zbilansowana dieta to podstawa, jeśli chcemy zadbać o zdrowie własne i dziecka.

Sprawdź inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *